Skip to main content

Lambrisering is een prachtige en tijdloze toevoeging aan interieurontwerp die niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook functioneel. In deze blogpost gaan we dieper in op wat lambrisering is en behandelen we belangrijke aspecten zoals de juiste hoogte, installatiemethoden en de invloed ervan op de ruimte.

Wat is een lambrisering?

Een lambrisering is een wandbekleding die in de regel bestaat uit paneelwerk, aangebracht tegen het onderste gedeelte van een binnenmuur of wand. De betimmering bestaat uit houten panelen of latten die een bescherming voor de wand vormen of een versierend element zijn. Tot zo’n 20-30 jaar terug zag je een lambrisering nog regelmatig bij de mensen thuis. De lambrisering was vaak met sierelementen bekleed om het een stijlvol tintje te geven.

Tegenwoordig zien we lambrisering minder terug als voorheen maar is zeker nog niet uit de mode. Lambrisering kan namelijk gemaakt worden met verschillende materialen en op creative wijze worden aangebracht in verschillende interieurstijlen.

Lambrisering tot het plafond

Maak je ruimte sfeervol

Lambrisering kan een warme en gezellige sfeer creëren in een ruimte. Het kan ervoor zorgen dat een ruimte optisch groter lijkt. Vaak wordt het ook gebruikt om een saaie muur te breken door bijvoorbeeld een tegenstrijdig kleur aan de lambrisering te geven ten opzichte van de muur.

Hoe hoog moet lambrisering zijn?

Een van de meest gestelde vragen bij het overwegen van lambrisering is de hoogte ervan. Er is geen one-size-fits-all antwoord, omdat dit afhangt van verschillende factoren, waaronder de algehele hoogte van de kamer en persoonlijke voorkeur. Over het algemeen wordt lambrisering op ongeveer een derde van de wandhoogte geplaatst. Dit creëert een gebalanceerde verdeling in de ruimte en zorgt voor een visueel aantrekkelijk ontwerp.

Om de hoogte te bepalen van je lambrisering moet je dus rekening houden met verschillende factoren. Je kunt namelijk ook kijken naar de meubels die in de ruimte staan. Heb je bijvoorbeeld een hele hoge bank? Misschien wil je dan de lambrisering iets hoger maken om ervoor te zorgen dat de lambrisering beter zichtbaar is in de ruimte.

 

Welke hoogte lambrisering?

De hoogte van een lambrisering is niet vastgelegd, maar wordt meestal tussen de 1,20 en 1,80 meter aangehouden. De hoogte van de lambrisering heeft invloed op de ruimtelijke uitstraling van de kamer. Een lambrisering van 1,20 meter geeft de ruimte een warme en knusse uitstraling, terwijl een lambrisering van 1,80 meter de ruimte groter en opener laat lijken. Kijk daarom goed voordat je een lambrisering koopt of op maat laat maken hoe deze binnen de ruimte past. Vraag desnoods advies aan een specialist. Strak Interieurmakers heeft ervaren personeel die jou op weg kan helpen!

Hoe breng je lambrisering aan?

Het aanbrengen van lambrisering kan een doe-het-zelf project zijn, maar het vereist enige nauwkeurigheid en voorbereiding. Begin met het markeren van de gewenste hoogte op de muur en zorg ervoor dat deze lijn waterpas is. Gebruik vervolgens een geschikte lijm om de lambrisering op de muur te bevestigen.

Tip: Afwerking met nagels zorgt voor extra stevigheid.

Vergeet niet de naden goed af te dichten en de lambrisering te schilderen in de gewenste kleur voor een professionele uitstraling. Ben jij nou niet echt de doe-het-zelver? Overweeg dan een professioneel bedrijf in te schakelen. Zij hebben de juiste kennis en materialen om een geweldige lambrisering aan te brengen.

Wat doet een lambrisering met de ruimte?

Wil jij je woning, restaurant of bedrijfsruimte aanpakken en de huidige interieurstijl aanpassen? Een lambrisering kan een aanzienlijke impact hebben op de sfeer van een ruimte. Het creëert niet alleen visuele interesse, maar heeft ook praktische voordelen. Het beschermt de muur tegen beschadigingen door meubels of stoten, wat vooral belangrijk is in drukke huishoudens of café’s. Daarnaast kan lambrisering helpen bij het definiëren van de ruimte en het toevoegen van een gevoel van warmte en gezelligheid.

Een lambrisering heeft een aantal invloeden op de ruimtelijke uitstraling van de kamer. Een lambrisering kan:

 • De ruimte groter of kleiner laten lijken.
 • De ruimte warmer of koeler laten lijken.
 • De ruimte lichter of donkerder laten lijken.
 • De ruimte een klassieke of moderne uitstraling geven.

De klassieke uitstraling zien we bijvoorbeeld vaak nog terug in kroegen en café’s. De moderne uitstraling is meer rechttoe rechtaan. Winkels of huishoudens met een moderne uitstraling gebruiken een lambrisering dan om de kleur van de muur te breken en de ruimte sfeervoller te maken. Zo zien we in winkels lambriseringen met led verlichting als extra touch.

Lambrisering: Voor- en nadelen

Voordelen:

 1. Esthetische waarde: Lambrisering voegt een vleugje elegantie en klassieke schoonheid toe aan elke ruimte.
 2. Bescherming: Het beschermt muren tegen beschadigingen, vooral in gangen of eetkamers waar stoelen gemakkelijk tegen de muur kunnen stoten.
 3. Veelzijdigheid: Beschikbaar in verschillende stijlen en materialen, waardoor het gemakkelijk aan te passen is aan diverse interieurstijlen. Het zorgen voor een nieuwe uitstraling.
 4. Duurzaamheid: Een lambrisering kan de ruimte isoleren.
 5. Gehoor: De lambrisering kan zorgen voor een geluiddempende werking.

Nadelen:

 1. Kosten: Hoewel er budgetvriendelijke opties zijn, kunnen sommige materialen en installatiemethoden kostbaar zijn.
 2. Onderhoud: Afhankelijk van het materiaal kan lambrisering regelmatig onderhoud vereisen om zijn oorspronkelijke uitstraling te behouden. Zo kan de lambrisering naar loop van tijd een schuurbeurt gebruiken of een nieuwe verflaag.
 3. Ruimteperceptie: In kleinere ruimtes kan lambrisering de ruimte visueel verkleinen als het te hoog wordt geplaatst.
 4. Oppervlakte: De lambrisering zorgt dat ruimte kleiner is, afhankelijk van grootte van de lambrisering.

Een lambrisering laten maken?

Een lambrisering is een veelzijdige wandbekleding die een groot aantal voordelen biedt. Lambrisering is een goede keuze als je je interieur een nieuwe uitstraling wilt geven. Wil jij een lambrisering in jouw woning, winkel, horecagelegenheid of bedrijfsruimte? Wil jij advies over een lambrisering en de mogelijkheden doornemen met een professional?

Neem contact op met Strak Interieurmakers of vraag vrijblijvend een offerte aan. We helpen je graag jouw project!

Benieuwd naar onze projecten?

Samenwerken? Neem contact op!

Close Menu